Koira tietokoneen vieressä.

Tietojärjestelmistä on vain muutaman vuosikymmenen sisällä muodostunut yksi liiketoiminnan perusteista (Lenter ym., 1997). Tähän on osaltaan vaikuttanut suuresti tietotekniikan nopea kehitys. Erilaisten yritysten selviäminen ja menestys markkinoilla nojautuvat vahvasti tietojärjestelmien käyttöön, mikä on johtanut niiden määrän nopeaan kasvuun. Tietojärjestelmien on kommunikoitava keskenään, joten moniulotteisen verkoston kehittyessä ja päivittyessä pitää kaikkien liitoksissa olevien osasten pysyä muiden päivitysten mukana. Kehityksen innovaation voi löytää liiketoiminnan asiakkaista sekä tuottajatason tarpeista, sillä tietojärjestelmiä luodaan prosessoimaan dataa ja tietoa organisaation toiminnan tarpeiden mukaisesti (Laihonen ym., 2013, s. 66). Merkittävä toimija liiketoiminnan ja tietojärjestelmien välillä on tietohallinto, jonka tehtävänä on yhteensovittaa erilaiset tarpeet ja vaatimukset, jotka saattavat olla joskus keskenäänkin ristiriidassa.

  Tietojärjestelmiä käytetään liiketoiminnan lisäksi erilaisten yhdistysten ja harrastustoimintojen tukena. Esimerkiksi Suomen Kennelliitolla on käytössään jalostustietojärjestelmä, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa Suomessa rekisteröidyistä koirista ja niiden terveys-, koe- ja näyttelytuloksista. Avoimessa järjestelmässä rekisteröityjen koirien tietoja voi vapaasti selata ja tutkia. Itse kasvatustoiminnassa työskennelleenä koirien tietojen hakeminen ja tutkiminen nousee varsin tärkeäksi tulevia pentueita suunnitellessa. Järjestelmässä voi koirien terveyden ja koetulosten lisäksi tarkastella sukusiitosprosentteja, jalostusindeksejä ja jälkeläistilastoja. (Kennelliitto, Jalostustietojärjestelmä)

Leonberginkoira Löwe hyppäämässä järveen.

  Jalostustietojärjestelmä tarjoaa yhteisen järjestelmän liitolle, eläinlääkäreille, kasvattajille, rotujärjestöille, koirien omistajille ja kilpailutuloksille. Järjestelmän ollessa avoin, kaikki kiinnostuneet voivat tutkia haluamiaan tietoja. Järjestelmän avulla erilaiset toimijat voivat helposti luoda tilastoja Suomessa rekisteröidyistä koirista ja esimerkiksi hakea tämän hetken suosituimpia koirarotuja, niiden määrää sekä syntyneitä pentuja. Terveystilaston avoimuus ja luotettavuus kansainväliselläkin tasolla lisäävät läpinäkyvyyttä koirien jalostamisessa. Kennelliiton järjestelmä on myös yhteydessä kansainväliseen FCI-järjestöön (The Fédération Cynologique Internationale), joka on maailmaan laajin rekisteröityjen koirien ja rotujen järjestö.

  Jalostustietojärjestelmä on kokonaisuudessaan monipuolinen apuväline. Ilman jalostustietojärjestelmää koirien kasvattaminen ja rotujen kehittyminen olisi huomattavasti enemmän pimennossa laajalta yleisöltä, mikä voisi antaa tilaa esimerkiksi pentutehtailun kasvamiseen. Kasvattajien ja koiranomistajien onneksi järjestelmä kuitenkin on olemassa hyvine ominaisuuksineen. Järjestelmä tukee myös joidenkin rotujen ylijalostuksen seurantaa sekä muutosta. Suomen jalostustietojärjestelmä on verrattain ainutlaatuinen tietojärjestelmä, joka mahdollistaa monen toimijan yhteistyön koirien kasvatuksessa.


Kuvassa Kaarteen Kennelin leonberginkoira Löwe. Ota yhteyttä tai jaa mielipiteesi artikkelista kommentilla!

Mea Matero
MeanMainos – Ala-Kaarre Oy

Lähdeluettelo

Linkit tarkistettu 14.11.2021

Laihonen, S., Hannula, M., Helander, N., Ilvonen, I., Jussila, J., Kukko, M., … Yliniemi, T. (2013). Tietojohtaminen. Haettu osoitteesta https://moodle.jyu.fi/pluginfile.php/687961/mod_resource/content/1/tietojohtaminen%20s%2062-72.pdf

Lenter, B. ym. (1997) Brief History of the Internet. Haettu osoitteesta https://www.internetsociety.org/internet/history-internet/brief-history-internet/

Kennelliitto, Jalostustietojärjestelmä. Haettu osoitteesta https://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *