Markkinointiin kuuluu oleellisesti erilaiset tiedostomuodot.
Tiedosto on tietokoneessa oleva objekti, joka tallentaa tietoja, kuvia, asetuksia tai tietokoneohjelman kanssa käytettyjä komentoja (ComputerHope, 2021). Erilaisiin mainoksiin, painoihin ja tarkoituksiin tarvitaan erilaisia tiedostomuotoja. Tässä artikkelissa esittelen muutaman yleisimmän tiedostomuodon sekä niiden käyttötarkoituksen.

Tiedostojen kokoja mitataan erilaisilla yksiköillä. Perinteisesti voidaan käyttää m, cm, mm -yksikköjä, mutta yleisesti käytetään myös pikseleitä (px) ja tallennuskapasiteetin yksikköjä (alla).

kB/kt, kilotavu = 1000 t
MB/Mt, megatavu = 1000 000 t
GB/Gt, gigatavu = 1000 000 000 t

Esimerkiksi Gmailin sähköpostilla voidaan lähettää maksimissaan 25 Mt -kokoisia tiedostoja. Yleisimmin kuvien koko vaihtelee 1000-5000 kilotavun paikkeilla. Järjestelmäkameralla otetut valokuvat voivat olla lähempänä 10 000 kilotavua.

Pikseleillä mitataan usein sosiaalisen median ja verkkosivustojen kuvakokoja. Alla HootSuiten näppärä koonti eri SoMe-kanavien suositelluista koko-asetuksista:

Katso lisää HootSuiten englannin kielisestä artikkelista!

Tiedostomuodot

JPEG/JPG – (Joint Photographic Experts Group)
JPEG-tiedostot ovat yksi yleisimmistä verkossa käytetyistä tiedostotyypeistä. JPG tarkoittaa kuvatiedostoa.
JPG-kuvia voidaan jakaa sosiaalisessa mediassa, käyttää verkkosivuilla tai toimittaa jatkokäsittelyyn. JPG-tiedostoissa kuvan laatu heikkenee tiedoston koon pienentyessä.
JPG vs JPEG. .jpg- ja .jpeg-tiedostotunnisteiden välillä ei ole eroa. Riippumatta siitä, kuinka nimeät tiedostosi, se on edelleen sama muoto ja toimii samalla tavalla.

PNG – (Portable Network Graphics)
PNG-tiedostot ovat erinomaisia kuvatiedostoja verkkosivuille, mutta ne eivät sovellu tulostukseen. PNG-tiedostot ovat ”häviöttömiä” eli niitä voidaan muokata menettämättä laatua ja niiden resoluutio on suhteellisen alhainen. Alhaisempi kuvakoko latautuu verkossa nopeammin.
PNG-kuvia voidaan tallentaa myös ilman taustaa, eli esimerkiksi kuvassa näkyy vain logo ilman valkoista taustaa. Huom. JPG-kuviin tulee aina tausta.

PSD – (Photoshop-dokumentti)
PSD:t ovat tiedostoja, joika luodaan ja tallennetaan kaikkien aikojen suosituimmassa grafiikan muokkausohjelmistossa Adobe Photoshopissa. Tämäntyyppinen tiedosto sisältää ”kerroksia”, joiden avulla kuvia muokataan. Tällaisia tiedostoja ei voi sellaisenaan julkaista, vaan esimerkiksi muokatut kuvat tai mainokset pitää laittaa jpg- tai png-muotoon.

PDF – (Portable Document Format)
Adoben luomat PDF-tiedostot ovat yksi yleisimmin käytetyistä tiedostotyypeistä nykyään. Tätä tiedostotyyppiä käytetään, kun halutaan tallentaa helposti jaettavia ja tulostettavia tiedostoja. Esimerkiksi useimmat verkosta ladattavat täytettävät lomakkeet ja viralliset asiakirjat ovat PDF-muodossa.

EPS – (Encapsulated Postscript)
EPS on vektorimuotoinen tiedosto, joka on suunniteltu tuottamaan korkearesoluutioista grafiikkaa tulostukseen. Vektorikuvia voidaan venyttää rajattomasti suuriin kohteisiin, esimerkiksi rekan kylkeen. AI (Adobe Illustrator Document) on Adoben oma vektoritiedostomuoto, joka on myös yleisesti käytössä.

Tiedostojen lähettäminen eteenpäin

Mainoksissa oleellista on tiedostojen painaminen ja jakaminen.

Erilaisiin yrityksiin lähetetään kuvat tai tiedostot yleensä jpg- tai pdf-muodoissa. Esimerkiksi sanomalehtien verkkosivuilta löytyy mediakortti, jossa kerrotaan toivotut tiedostomuodot ja koot.

Jos tarvitset apua tiedostojen lähettämisessä tai oikeiden tiedostomuotojen valitsemissa, ota yhteyttä!


Mea Matero
MeanMainos – Ala-Kaarre Oy

Lähdeluettelo

ComputerHope. (16.8.2021). Dictionary. https://www.computerhope.com/jargon/f/file.htm
Haettu 9.11.2021

Olafson, K. & Tran, T. (11.12.2020). HootSuite. https://blog.hootsuite.com/social-media-image-sizes-guide/
Haettu 9.11.2021


No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *